Wat zijn melkkefirkorrels en waar kun je ze kopen?
Melkkefir is een gefermenteerde melk, een beetje zoals yoghurt, die tot wel 30 verschillende soorten probiotische bacteriën en gisten bevat. Het is al 2000 jaar een essentieel onderdeel van de voeding in Oost-Europa en heeft geleidelijk zijn weg gevonden naar Nederland en België. Het is een rijke bron van vitaminen, mineralen en enzymen en wordt al meer dan honderd jaar door wetenschappers bestudeerd.
Kefir is gemakkelijk en veilig thuis te maken, met minimale benodigde ingrediënten, dus het is zeker de moeite waard om aan het dieet van uw gezin toe te voegen. Het staat bekend om zijn sterke, zure smaak die niet iedereen lekker vindt, maar het is verrassend eenvoudig om het proces te beheersen, waardoor het heerlijk en mild is. Ondanks de gedetailleerde instructies die volgen, kan het maken van je eigen kefir slechts vijf minuten per batch duren, van begin tot eind.
Pas op dat je ze niet verwart met waterkefirkorrels; ze zijn heel anders! Waterkefirkorrels zijn ontworpen om zoete vloeistoffen op waterbasis te fermenteren.
Wat zijn kefirkorrels?
Melkkefirkorrels zijn kleine, witte, geleiachtige bolletjes die lijken op kleine, samengeklonterde bloemkooltjes. Deze kefirkorrels worden gebruikt om melk om te zetten in melkkefir, een gefermenteerde drank vol probiotica waarvan wordt gezegd dat het veel gezondheidsvoordelen heeft. Deze kleine klontjes herbergen een jungle van nuttige bacteriën en gisten die in symbiose leven en worden geactiveerd wanneer ze met melk worden gemengd, waardoor romige, pittige en licht bruisende melkkefir ontstaat. Zodra de kefir is geproduceerd, kunnen de korrels worden verzameld en in verse melk worden gedaan om een nieuwe kefirfermentatie te starten!
Waar komen kefirkorrels vandaan?
Melkkefirkorrels zijn een paar duizend jaar geleden ontstaan op de vlakten van de Kaukasus. Nomadische volken gebruikten kefirkorrels om melk langdurig te bewaren, lang voordat koeling werd geïntroduceerd. Kefir werd geconsumeerd vanwege de gezondheids- en levensduurvoordelen. In de loop der jaren hebben kefirkorrels zich over de hele wereld verspreid. De korrels die we tegenwoordig gebruiken, stammen dus af van die uit de Kaukasus!
Waar vind je kefirkorrels?
Je hebt twee opties om kefirkorrels te verkrijgen: ze krijgen of kopen.
Omdat melkkefirkorrels zich vermenigvuldigen als ze goed worden verzorgd, geven mensen er vaak een paar aan vrienden en familie als ze er te veel hebben. Als je een familielid hebt dat kefirkorrels van goede kwaliteit heeft, vraag hem of haar dan of hij of zij er een paar voor je heeft! Je kunt ook kwaliteitskefirkorrels kopen in onze online winkel. De kwaliteit van onze kefirkorrels is gegarandeerd.
Op zoek naar melkkefirkorrels?
Kefirkorrels zijn kleine witte bolletjes met miljarden micro-organismen die melk omzetten in kefir. Deze korrels zorgen voor een probiotische, gefermenteerde drank die de spijsvertering kan verbeteren en het immuunsysteem kan versterken. Hoe meer kefir je maakt, hoe meer korrels je hebt. Hoe meer kefirkorrels je hebt, hoe meer je de kennis kunt delen om deze voedzame en smakelijke drank te maken!
Hoe zelf melkkefir maken?
Voor een milde kefir gebruik je 10 gram kefirkorrels per liter melk. Alles daarboven geeft een sterkere kefir die sneller fermenteert. Zorg ervoor dat je apparatuur vaatwasmachinebestendig is of is afgewassen in heet zeepsop en goed is afgespoeld voordat je begint.
Bereidingswijze:
Doe 10 gram kefirkorrels in een glazen pot. Voeg een halve liter melk toe en laat ongeveer 4 cm ruimte over als je een pot met een beugeldeksel gebruikt.
Laat het 18-24 uur op het aanrecht staan om te fermenteren. Het is kefir geworden wanneer de melk is ingedikt. Het kan zijn dat het is opgestegen en gescheiden, met weivorming – dit is heel normaal.
Als het is opgesteven en je het niet meteen kunt zeven, zet het dan in de koelkast om verdere fermentatie te voorkomen, aangezien de smaak vrij sterk kan worden – je kunt het op elk gewenst moment in de komende 48 uur zeven.
Zeef de kefir door de bolzeef of zeeftrechter in je kan of fles. De kefirkorrels zijn vrij stevig en kunnen goed tegen zachtjes roeren. Je kunt het direct drinken, op smaak brengen en in de koelkast bewaren (een schijfje citroenschil of een druppeltje citroenolie geeft een heerlijke frisse smaak), of het een paar uur op kamertemperatuur laten staan voor een sterkere smaak.
Spoel de pot om, doe de korrels er weer in (niet wassen; dat is niet nodig), vul hem weer met melk en laat hem op kamertemperatuur staan om nog wat te maken.
Hoe weet ik of de kefir klaar is?
De verhouding kefirkorrels op melk en de temperatuur beïnvloeden hoe snel melk kefir wordt. Zet de pot ergens neer (uit direct zonlicht) waar je hem in de gaten kunt houden. Probeer hem net te laten stollen voor een mildere smaak. Als hij zich scheidt in wrongel en wei, maak je je dan geen zorgen, want dat meng je gemakkelijk weer door elkaar. Met wat oefening kun je de timing precies goed bepalen. Met magere melk is dat lastiger te zeggen, want die geeft een veel zachtere kefir. Prik er met een lepel in als je niet zeker weet of het dik is geworden, en ruik eraan – als het een beetje naar yoghurt of een beetje naar kaas ruikt, is het klaar.
In het begin kan het tot 48 uur duren voordat de melk dikker wordt. Je kunt zien dat het klaar is doordat de melk opstijft, net als yoghurt. Er kunnen weizakjes verschijnen; maak je geen zorgen, dit is normaal en ze zullen zich tijdens het zeven vermengen.
Je kunt kefirkorrels krijgen van vrienden die er een overschot van hebben of ze kopen in een online shop.
Wat zijn melkkefirkorrels?
Waar komen kefirkorrels vandaan?
Waar koop je kefirkorrels?
YouTube-video: Zelf melkkefir maken – Video-recept voor het maken van melkkefir
U kunt bij ons levende melkkefircultuur/korrels kopen. Melkkefirkorrels, levende probiotica, kefirbloempjes.
Melkkefir is een gezonde drank die honderdjarigen maakt!
Melkkefirkorrels voor het maken van kefir. Een overheerlijke, supergezonde probiotische zuiveldrank. Kefir helpt bij de spijsvertering en stimuleert een gezonde darmflora. Goed voor uw weerstand!
Met onze kefirculturen uit de Kaukasus, die gegroeid zijn in volle biologische melk, kun je zelf je biologische gefermenteerde melk-kefir maken.
Je kunt koemelk, geitenmelk, schapenmelk of sojamelk gebruiken. Met onze melk-kefir-bloempjes kun je een heerlijke, frisse en gezonde probiotische yoghurtdrank maken.
Makkelijk om te doen, heerlijk om te drinken.
Melkkefirkorrels bestaan uit gisten en bacteriën die nodig zijn voor het maken van melkkefir.
24 uur laten werken en je hebt verse ECHTE kefir. Kefir die je zelf kan maken. Dit is de enige echte KEFIR.