waterkefirkorrels

Wat is waterkefir?

Zelf waterkefir maken met waterkefirkorrels

Waterkefir is een gefermenteerde drank die wordt gemaakt met water, suiker en kefirkorrels.

Waterkefir wordt gemaakt van de waterkefirkorrels die online verkrijgbaar zijn. Waterkefir is een heerlijk, licht en traditioneel alternatief voor limonade – een perfect verfrissend drankje voor iedereen die van een bruisend drankje houdt, maar liever kunstmatige smaakstoffen en toevoegingen wil vermijden. Het “kleine zusje” van kombucha produceert eveneens krachtige enzymen met behulp van gisten en bacteriën. Deze klonteren samen en verschijnen uiteindelijk in kleine kristallen – dit alles gebeurt op natuurlijke wijze tijdens de fermentatie. Verse en onbehandelde waterkefir is niet verkrijgbaar in de winkel, maar kan gemakkelijk thuis worden gemaakt: het enige wat u nodig hebt, is onze waterkefirkit met levende waterkefirkorrels. Waterkefir kan gefermenteerd worden met allerlei soorten gedroogd fruit en citrusvruchten, evenals gezonde kruiden en waardevolle specerijen zoals gember en kaneel; waterkefir staat altijd klaar voor een nieuwe, sprankelende smaakervaring.

Om een ​​beter begrip te krijgen van het wat en hoe van waterkefir, laten we de feiten over deze koolzuurhoudende gefermenteerde drank van naderbij gaan bekijken. We zullen enkele veelvoorkomende vragen beantwoorden en je tonen hoe gemakkelijk het is om thuis waterkefir te maken!

Waterkefirkorrels bestaan uit bacteriën en gist. De term “kefirkorrels” beschrijft alleen het uiterlijk van de kefircultuur. 

Nu het weer warmer wordt, kan waterkefir maken een fantastisch project zijn! Hier is een uitgebreide verzameling van tips en adviezen die je kunt gebruiken voor het succesvol brouwen van waterkefir:

Aan de slag met waterkefir

Om waterkefir te maken, heb je waterkefirkorrels nodig. Koop je waterkefirkorrels bij een betrouwbare online bron of verkrijg ze bij een vertrouwde kennis of vriend. Gezonde, actieve kefirkorrels zijn cruciaal voor succes. Verse, volle en doorschijnende korrels zijn een goed teken. Wanneer je je waterkefirkorrels voor het eerst krijgt, begin dan met een kleinere hoeveelheid (bijv. 2 kopjes water), zodat ze zich kunnen aanpassen aan je water en suiker.

De eerste fermentatie (het maken van waterkefir):

  • Waterkwaliteit is essentieel: gebruik chloorvrij water. Gefilterd water is het beste. Als je kraanwater gebruikt, laat het dan 24 uur onafgedekt staan, ​​zodat het chloor kan verdampen. Mineraalrijk water is vaak goed voor de granen. Vermijd gedestilleerd of onthard water, omdat dit water de benodigde mineralen mist.
  • Witte rietsuiker: dit is de meest voorkomende en gemakkelijkst verteerbare suiker. Ongeraffineerde suikers: Door wat ongeraffineerde suiker toe te voegen (zoals kokosbloesemsuiker, ruwe rietsuiker of zelfs een beetje ongezwavelde melasse) krijg je extra mineralen waar de waterkefirkorrels dol op zijn en die hen kunnen helpen zich te vermenigvuldigen. Gebruik geen honing, want dat heeft antibacteriële eigenschappen die de granen kunnen schaden. Het toevoegen van een paar stukjes ongezwaveld gedroogd fruit (zoals rozijnen, vijgen of abrikozen) aan de eerste fermentatie levert ook mineralen op en kan de activiteit stimuleren. Vergeet niet om ze na de eerste fermentatie weg te gooien.
  • De juiste verhouding: Een algemene richtlijn is 1-2 eetlepels actieve waterkefirkorrels per 4 kopjes (1 liter) water en ¼ kopje (50-60 gram) suiker. Pas de dosering aan op basis van de batchgrootte en de activiteit van de waterkefirkorrels. Meer waterkefirkorrels zullen sneller fermenteren.
  • Temperatuurcontrole: streef naar een constante kamertemperatuur tussen 20-25 °C. Hogere temperaturen versnellen de fermentatie, wat mogelijk leidt tot een zuurdere kefir en een snellere groei van de waterkefirkorrels. Lagere temperaturen vertragen de fermentatie. Vermijd extreem hoge temperaturen.
  •  De fermentatietijd is cruciaal en varieert afhankelijk van zowel de temperatuur als de activiteit van de waterkefirkorrels. Begin na 24 uur met proeven. De kefir zou minder zoet en licht pittig moeten zijn. De meeste batches zijn binnen 24-48 uur klaar. Overmatige fermentatie (langer dan 48-72 uur) kan de voedingsbron van de granen uitputten en kan een onaangename smaak veroorzaken.
  • Voorzichtig behandelen: ga voorzichtig om met de waterkefirkorrels tijdens het zeven.

Tweede fermentatie (smaak en koolzuur):

  • Gebruik luchtdichte flessen: gebruik voor koolzuur stevige glazen flessen die bestand zijn tegen druk, zoals beugelflessen. Laat ongeveer voldoende ruimte over.
  • Smaakmogelijkheden in overvloed: wees creatief! Gebruik vers of bevroren fruit (bessen, citrusvruchten, tropisch fruit), sappen (puur vruchtensap, geen concentraat), kruiden (gember, munt, rozemarijn), specerijen (kaneel, vanille) en zelfs een vleugje natuurlijke extracten. Suikergehalte in smaakstoffen: Let op het suikergehalte in je toevoegingen, aangezien dit verdere fermentatie en koolzuurvorming stimuleert.
  • Tweede fermentatietijd: deze is meestal veel korter dan de eerste, meestal 12-48 uur op kamertemperatuur. Proef regelmatig. Hogere temperaturen versnellen het proces aanzienlijk (vooral nu in mei).
    “Boeren” voor de veiligheid: Als je koolzuurvorming nastreeft, vooral met suikerhoudende toevoegingen, laat je flessen dan een of twee keer per dag boeren door ze voorzichtig te openen en snel weer te sluiten om overtollige CO₂ te laten ontsnappen en explosies te voorkomen.
  • Koelen om het fermenteren te stoppen: Zodra de gewenste smaak en koolzuurvorming zijn bereikt, bewaar je de flessen in de koelkast om de fermentatie te vertragen en de bruis te behouden.

Recept voor 1 liter waterkefir

Benodigdheden

  • Een glazen pot of bokaal van minimaal 1,2 – 1,5 liter
  • Een plastic of roestvrijstalen zeef
  • Een plastic, houten of roestvrijstalen lepel (vermijd contact van de korrels met metaal voor lange tijd)
  • Een ademende doek (kaasdoek, theedoek)
  • Een elastiek of touwtje
  • Flessen met een luchtdichte sluiting voor de tweede fermentatie (optioneel)

Ingrediënten

  • 1 liter gefilterd water (chloorvrij)
  • 60 – 80 gram suiker (rietsuiker, biologische suiker; vermijd honing, die antibacterieel werkt)
  • 3 – 5 eetlepels waterkefirkorrels
  • Optioneel voor mineralen: een stukje gedroogd fruit (vijg, dadel – ongezwaveld) of een schijfje biologische citroen (goed afgespoeld)

Instructies

  1. Los de suiker op: giet een klein beetje warm (niet heet!) gefilterd water in de pot en voeg de suiker toe. Roer met een plastic of houten lepel tot de suiker volledig is opgelost. Je kunt de suiker ook oplossen in koud water door de pot goed te schudden.
  2. Voeg water toe: vul de pot aan met het resterende koude, gefilterde water tot je in totaal 1 liter hebt. Zorg ervoor dat de temperatuur van het water tussen 20°C en 25°C ligt.
  3. Voeg kefirkorrels toe: voeg de waterkefirkorrels voorzichtig toe aan het suikerwater. Voeg nu ook het optionele gedroogde fruit of schijfje citroen toe voor extra mineralen.
  4. Dek de pot af: Dek de opening van de pot af met de ademende doek en zet vast met een elastiek. Dit laat fermentatiegassen ontsnappen, maar houdt insecten en stof buiten.
  5. Fermenteer: Plaats de pot op kamertemperatuur (idealiter 20-25°C) uit direct zonlicht. Laat 24 tot 48 uur fermenteren. De duur hangt af van de temperatuur, de activiteit van je korrels en je smaakvoorkeur. Langer fermenteren geeft een minder zoete, zuurdere drank.
  6. Zeef de kefirkorrels eruit: Plaats de plastic of roestvrijstalen zeef boven een andere pot of fles. Giet de waterkefir door de zeef om de korrels op te vangen. Het gedroogde fruit of citroenschijfje gooi je weg of composteer je.
  7. Start een nieuwe batch of bewaar de korrels: Spoel de pot indien nodig kort om. De opgevangen waterkefirkorrels zijn nu klaar om direct een nieuwe batch te starten met verse suiker en water. Als je even wilt stoppen, kun je de korrels bewaren in een klein beetje suikerwater in de koelkast.

Instructies voor de tweede fermentatie (optioneel)

Voor extra smaak en meer bubbels kun je een tweede fermentatie doen.

  1. Giet in flessen: giet de gezeefde waterkefir in luchtdichte flessen (beugelflessen werken goed). Laat bovenaan wat ruimte vrij (2-3 cm).
  2. Voeg smaak toe: Voeg smaakmakers naar keuze toe. Denk aan:
  • Fruitsap (bijvoorbeeld 10-20% van het volume)
  • Vers fruit (gesneden of gepureerd)
  • Gember, munt, citroenschil, etc.
  • Sluit de flessen: sluit de flessen goed luchtdicht af.
  • Fermenteer opnieuw: laat de flessen 12 tot 48 uur op kamertemperatuur staan. Het koolzuurgas bouwt zich op in de fles. Wees voorzichtig, de druk kan hoog worden! Controleer af en toe door de fles te openen (‘burpen’) om overmatige druk te laten ontsnappen, zeker als je veel suiker of sap hebt toegevoegd.
  • Koel en geniet: zodra de gewenste bruis is bereikt, zet je de flessen in de koelkast. Dit stopt het fermentatieproces en maakt de waterkefir lekker koud om te drinken.

Tips en Aandachtspunten

  • Gebruik altijd schone materialen.
  • Vermijd langdurig contact van de korrels met metaal, vooral tijdens de fermentatie zelf. Kort zeven met een metalen zeef is meestal geen probleem.
  • Gebruik gefilterd water om de korrels te beschermen tegen chloor en andere chemicaliën.
  • De activiteit van de korrels kan variëren. Pas de fermentatietijd aan op basis van hoe snel jouw korrels werken en je smaakvoorkeur.
  • Waterkefirkorrels groeien na verloop van tijd. Je kunt overtollige korrels delen, eten, composteren of bewaren in de koelkast.

Veel plezier met het maken van je eigen waterkefir!

Vragen en antwoorden over waterkefir

Problemen oplossen:

  • Langzame fermentatie: kan te wijten zijn aan een lage temperatuur, zwakke granen of onvoldoende suiker.
  • Geen bubbels: te weinig suiker in de tweede fermentatie, flessen die niet goed zijn afgesloten of een te korte tweede fermentatie.
  • Te zuur: te lange eerste fermentatie, te hoge temperatuur of te veel waterkefirkorrels.
  • Slijmerige waterkefirkorrels: kan soms voorkomen; probeer het type suiker aan te passen of te spoelen (voorzichtig).
  • Gistgeur: kan normaal zijn, maar overmatige gist kan wijzen op een onbalans. Zorg voor de juiste suikerverhouding en fermentatietijd.

Is waterkefir hetzelfde als kombucha?

Waterkefir en kombucha hebben inderdaad veel gemeen. Het zijn beide probiotische dranken. Beide kunnen worden gecarboniseerd en gearomatiseerd met verschillende soorten fruit en suikers door een tweede gisting. Maar deze gefermenteerde drankjes hebben ook duidelijke verschillen!

De hoeveelheid tijd die het kost om elk drankje te kweken is verschillend, evenals de micro-organismen die bij het kweken betrokken zijn.

Hoewel beide gefermenteerde dranken geweldig spijsvertering bevorderend, zuiverend en vitaliserend zijn, bevatten ze elk verschillende niveaus van zuren en bacteriën. De smaken zijn ook heel anders. Kombucha heeft een scherpe smaak, terwijl waterkefir een meer zoete is van smaak.

Bevat waterkefir veel suiker?

Net als kombucha en melkkefir is het uiteindelijke suikergehalte van waterkefir afhankelijk van hoe lang je het toestaat om te fermenteren. Naarmate de culturen groeien, consumeren de waterkefirkorrels de suikers en zetten ze om in koolstofdioxide, zuren, bacteriën en gisten. Als je suiker probeert te vermijden, laat de waterkefir dan lang genoeg gisten, zodat de drank slechts een klein beetje zoet van smaak is. Het gebruik van waterkefirkorrels in kokoswater om waterkefir te kweken is een andere manier om een ​​probiotische drank te maken met minder suiker. Zorg ervoor dat je regelmatig afwisselt tussen het kweken in suikerwater en kokoswater om je kefirkorrels gezond te houden!


Conclusie,

Waterkefir is een verfrissende, bruisende en probiotische drank die je eenvoudig zelf kunt maken met behulp van waterkefirkorrels, water en suiker. Het biedt een smakelijk en gezond alternatief voor traditionele frisdranken en draagt bij aan een gezonde darmflora dankzij de diverse bacteriën en gisten. Met zijn veelzijdigheid in smaak en de vele gezondheidsvoordelen is waterkefir een waardevolle toevoeging aan een bewuste levensstijl. Duik zelf in de wereld van fermentatie en ontdek de voordelen en het plezier van zelfgemaakte waterkefir!

Veel plezier met waterkefir brouwen. Wees niet bang om te experimenteren en ontdek wat het beste werkt voor jou en je waterkefirkorrels.