Kefir, wat is het?
De meest prangende kwestie is echter de juiste manier om kefir uit te spreken. Er is geen specifieke “juiste manier”. Terwijl de meerderheid het uitspreekt als “KEE-fier”, spreekt een kleine minderheid het uit als “ki-FER”.
Kefir is een gefermenteerde melkdrank met een laag lactosegehalte, met een textuur die lijkt op yoghurt en een extra zuurtje door het fermentatieproces. Gecultiveerde zuiveldranken zoals kefirkorrels en gefermenteerde koeien- (en soms geiten- of schapen-)melk zorgen voor een yoghurtachtige drank met een romige consistentie en een zure, licht koolzuurhoudende en pittige smaak. Kefirkorrels lijken qua uiterlijk op kaaswrongel en bestaan uit clusters van gist, graan en bacteriën; ze verschillen van granen zoals haver, gerst en quinoa.
Ondanks de overeenkomsten tussen de twee, bevat kefir aanzienlijk meer eiwitten en nuttige bacteriën dan gewone yoghurt. Dankzij de extra eiwitten is het een voedzaam ontbijt dat beter verteerbaar is dan alternatieven met een hoger lactosegehalte.
Wat is de invloed van kefir op je gezondheid?
De populariteit van kefir is de laatste jaren enorm toegenomen vanwege de gezondheidsvoordelen als eiwit- en vitaminerijk drinkbaar alternatief voor yoghurt. Graankefir is een bron van nuttige bacteriën, gist en azijnzuur. Door deze granen aan melk toe te voegen, vindt er een fermentatieproces plaats op kamertemperatuur waarbij lactose (melksuikers) wordt omgezet in melkzuur. Dit verlaagt het lactosegehalte met 20-30% en maakt kefir gemakkelijker verteerbaar.
Zelf melkkefir maken
Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, vergelijkbaar met yoghurt en karnemelk. Kefir is een uniek product. Melkkefir kan je gemakkelijk zelf maken; je hebt enkel de melkkefirkorrels nodig om zelf melkkefir te maken. De melkkefirkorrels kan je in onze Kefirshop verkrijgen. Om kefir te maken moet je de melk niet verhitten, zoals bij het maken van yoghurt. Kefir kan je maken met melk op kamertemperatuur.
De levende kefirkorrels zijn niet echt korrels, maar het zijn eigenlijk kleine, rubberachtige, bloemkoolachtige celstructuren die bestaan uit bacteriën en gist. Melkkefir is vrij goed bekend; de kefirdrank wordt meestal verkocht in de meeste supermarkten en bijna alle reformwinkels. Melkkefir wordt meestal gemaakt van verse koemelk, geitenmelk of schapenmelk, maar kefir kan ook gemaakt worden met kokosmelk, wat weer betekent dat het geen zuivel bevat.
Melkkefir maken met een ferment
Melkkefir kan tevens gemaakt worden met een startercultuur of ferment. Zelf kefir maken met een kefirferment is ook heel gemakkelijk: gewoon de inhoud van het zakje ferment toevoegen aan de juiste hoeveelheid melk en na 24 uur heb je heerlijke zelfgemaakte melkkefir.
Gefermenteerde melkkefir heeft een zure smaak, die enigszins vergelijkbaar is met de smaak van Griekse yoghurt. Hoe sterk de smaak is, hangt af van hoe lang de kefir gefermenteerd heeft; een langere gisting leidt meestal tot een sterkere smaak, een kortere gisting levert een mildere smaak op. Kefir kan verder op smaak gebracht worden zoals een yoghurt. De meest bekende smaakmakers zijn: vers fruit, rietsuiker, honing, ahornsiroop, vanille-extract of stevia-extract. Probeer ook eens wat gepureerd fruit toe te voegen aan uw kefir (zoals bosbessen, braambessen).
Naast het drinken van melkkefir zijn er nog andere manieren om kefir te gebruiken in recepten. Melkkefir kan je ook gebruiken in soepen, salades en stoofschotels, ter vervanging van de zure room of yoghurt.
Kefir is een uniek zuivelproduct dat een van de meest probiotisch rijke voedingsmiddelen is en ongelofelijk veel gezondheidsvoordelen heeft. Eeuwenlang is kefir gebruikt in de Russische en Aziatische volksgeneeskunde om een grote verscheidenheid aan aandoeningen te genezen. Dankzij Kefirshop.eu kan je nu onbeperkt melkkefir maken en genieten van deze gefermenteerde drank.
Zelf kefir maken met levende yoghurtbloempjes
Wat heb je nodig om zelf kefir te maken:
- 25 g melkkefirkorrels
- 250 ml melk (biologische volle melk voor het beste resultaat)
Je hebt ook nodig:
- 500 ml pot met beugelsluiting en afdichting voor de fermentatie (of pot, deksel en elastiek)
- kom
- roerlepel
- voorraadfles
- bolzeef
- fles met brede hals
Stap 1
Doe de kefirkorrels in de pot. Voeg de melk toe en laat wat ruimte over als je een pot met beugelsluiting gebruikt.
Stap 2
Laat de pot 18-24 uur op kamertemperatuur staan om te fermenteren. Het is kefir geworden wanneer de melk is ingedikt.
Stap 3
Zeef de kefir door de bolzeef of trechter in de kan of fles. De kefirkorrels zijn vrij stevig en kunnen goed tegen zacht roeren.
Stap 4
Je kunt de kefirdrank direct drinken, op smaak brengen en in de koelkast bewaren, of het een paar uur op kamertemperatuur laten staan voor een sterkere smaak. Door het in de koelkast te bewaren, vertraag je de fermentatie en blijft het 7-10 dagen aangenaam bruikbaar.
Stap 5
Om nog meer kefir te maken, spoel je de pot om, doe je de kefirkorrels er weer in en begin je opnieuw vanaf het begin.
Zelf melkkefir maken aan de hand van een video
Hoe zelf melkkefir maken – Instructievideo
In onderstaande video laat ik zien hoe je kefir maakt.
Ik hoop dat deze video je zal helpen, aanmoedigen en het makkelijker voor je zal maken om kefir een deel van je leven te maken. Als iets simpels als een voedingsmiddel je beter maakt, wil je dat graag aan de wereld vertellen. Als je dit leest en nog nooit kefir hebt geprobeerd, dan ben je hier niet toevallig. Bovenstaande video gaat over het maken van kefir. Ik hoop dat het je zal helpen om kefir een deel van je leven te maken. Als je de vele gezondheidsvoordelen van kefir in je leven ontdekt, deel het dan alsjeblieft.